Wegkruis

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Wegkruis / Veldkruis aan de Luiten Ambachtstraat 29 te Raamsdonk, monument uit 1935
Wegkruis / Veldkruis aan de Luiten Ambachtstraat 29 te Raamsdonk, monument uit 1935

Het veldkruis “red uwe ziel” aan de Luiten Ambachtstraat 29. (dit kruisbeeld is een gemeentelijk monument)

Info

Luiten AmbachtstraatWielstraat - Gierijzeren crucifix met corpus - noordkant van de weg 1935

Gietijzeren crucifix met corpus (kruis met lichaam van Christus). Het kruis staat op een stenen sokkel met daarop de tekst: “RED UWE ZIEL”. Aanvankelijk was het lichaam van gips en twee jaar nadat het op 13 oktober 1935 aan de weg naar Waspik was geplaatst, bleken twee armen afgebroken te zijn.'In 1938 kwam er een gietijzeren beeld. De katholieke Jongere Boerenstand plaatste het wegkruis op een stukje grond, afgestaan door de familie Kamp-De Bont. In de laatste helft van de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw was het in Limburg en Noord-Brabant gebruikelijk om kapelletjes en kruis- of Heilig Hartbeelden te plaatsen langs wegen.'Met name bij kruispunten, omdat hier het ‘kwade’ makkelijker kon toeslaan. Het wegkruis in Raamsdonk stond echter niet aan een kruispunt, want de Wielstraat werd pas in 1973 aangelegd. In 2009 is de crucifix met corpus gerestaureerd. Noodgedwongen vond in 2012 opnieuw restauratie plaats na vernieling door vandalen.

Informatiebron:


Luiten Ambachtstraat – Wielstraat Gierijzeren crucifix met corpus noordkant van de weg 1935 (zondag 13 oktober 1935)
Luiten AmbachtstraatWielstraat Gierijzeren crucifix met corpus noordkant van de weg 1935 (zondag 13 oktober 1935)

Plaatsing

Op 13 oktober 1935 is door de leden van de R.K. Jonge Boerenstand “Het kruis langs den weg naar Waspik” geplaatst en ingezegend, in de voortuin bij de boerderij Luiten Ambachtstraat 29.

Op 13 oktober 1935 is door de leden van de R.K. Jonge Boerenstand “Het kruis langs den weg naar Waspik” geplaatst en ingezegend, in de voortuin bij de boerderij Luiten Ambachtstraat 29.
Op 13 oktober 1935 is door de leden van de R.K. Jonge Boerenstand “Het kruis langs den weg naar Waspik” geplaatst en ingezegend, in de voortuin bij de boerderij Luiten Ambachtstraat 29. Staande van links naar rechts: Chiem Broekmans, Jan Boons, Andries de Bont, Sjef Boons, Tist Buiks, Piet Vissers, Arnout de Bont, Christ de Bont, Leen Smeur, Goof Dirven en Piet Verschuren. Achterste rij: Jan Smeur, Jan de Wit, Bart Verschuren, Gerrit Hooijmaijers, Jan van Steenoven.

Armen afgebroken

Twee jaar later waren plotseling de armen van het beeld afgebroken. Het beeld was van gips. In 1938 kwam er een gietijzeren beeld. In 2010 is het Christusbeeld en kruis gerestaureerd en de sokkel in opdracht van het kerkbestuur gerenoveerd.

Fabrikage

Het kruisbeeld met de gietijzeren Jezus Christus heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van de fabrieksmatige productie van religieuze beelden. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is.

Sokkel

Op de sokkel een plaat met de tekst: “Red Uwe Ziel”.

Het beeld staat in Raamsdonk aan de Luiten Ambachtstraat sinds 1935, over de herkomst, de aanschaf, plaatsing en ontwerp is nog weing verdere informatie beschikbaar, heeft u nog aanvullingen horen wij dat graag.



Digitalisering en Wiki opmaak: Terry van Erp

raamsdonkshistorie.nl
raamsdonkshistorie.nl
Heeft u meer informatie, aanvullingen of vragen over de panden en/of personen op deze pagina? info@genealogie-raamsdonk.nl of info@raamsdonkshistorie.nl