Raamsdonk staat stil bij 75 jaar bevrijding

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Van links naar rechts: Pastoraal werker Kees Waas, Nelly de Meijer en Jan van Strien.
Van links naar rechts: Pastoraal werker Kees Waas, Nelly de Meijer en Jan van Strien.

RAAMSDONK, 23 oktober 2019 - Op donderdagavond 31 oktober vanaf 19.00 uur, wordt in aanwezigheid van burgemeester Marian Witte tijdens een herdenkingsbijeenkomst in de Sint Bavokerk stilgestaan bij 75 jaar bevrijding Raamsdonk. Aan de herdenking werken onder meer mee: Harmonie St.Bavo, het Bavokoor en het Gilde Sint Bavo. Na de herdenking in de kerk wordt op het Kerkplein het bevrijdingsvuur ontstoken en Is er een kranslegging bij het oorlogsmonument. Voor degenen die in Raamsdonk blijven is er na afloop koffie drinken In de Sint Bavokerk. Ook bestaat de mogelijkheid gezamenlijk, met het vuur, mee te lopen naar de Lambertuskerk, waar een korte herdenking bij het monument zal plaatsvinden. Vervolgens zullen hardlopers het vuur naar Raamsdonk brengen waar bij het oorlogsmonument tegenover het gemeentehuis even wordt stilgestaan bij 75 jaar bevrijding Raamsdonksveer.

De herdenking begint om 19.00 uur met de binnenkomst van het Gilde Sint Bavo met de vendeliers. Vervolgens is er een welkomstwoord van Jan van Strien, samen met Nelly de Meijer verantwoordelijk voor de organisatie van de bijeenkomst. Aansluitend is er een korte toespraak van pastoraal werker Kees Waas. Met het nummer 'A whole new world' opent Harmonie St. Bavo het muzikale gedeelte van de herdenking. Tijdens de Tweede Wereldoorlog eisten de Duitse bezetters dat alle amateurverenigingen zich zouden melden hij de Cultuurkamer.

Dat ging de leden te ver en de harmonie 'dook onder'. De instrumenten werden veilig opgeborgen in de gewelven van de kerk. In 1945 was de harmonie tijdens het bevrijdingsfeest in Raamsdonk weer present. Met nog maar elf bespeelbare instrumenten werd onder grote belangstelling een mars door het dorp gemaakt. Gelukkig zijn er de afgelopen 75 jaar weer flink wat instrumenten bijgekomen, zodat de 38 muzikanten tijdens de herdenking allemaal een toontje mee kunnen spelen.

Twee leerlingen van basisschool De Hoge Waai zullen elk een gedicht voordragen.

Van de kunstenaar en voormalig stadsdichter van Oosterhout Eus Roovers kregen de leerlingen les in het maken van een gedicht.
Zo leerden ze dat een gedicht beslist niet altijd hoeft te rijmen. Vervolgens brengt het Bavokoor de nummers '0 Memoriale' en 'Ich bete an die Macht der Liebe' slechts onderbroken door een toespraak van burgemeester Marian Witte.
Harmonie St. Bavo sluit de herdenking af met het nummer 'Give us peace', een gepast einde van een herdenking waarbij Raamsdonk even stilstond bij 75 jaar bevrijding van het dorp.

Bron: De Langstraat, door Jan Hoek