Jan van Strien stopt als voorzitter Raamsdonks Historie

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Jan van Strien overhandigt eerste exemplaar 'Historisch dorp Raamsdonk 75 jaar bevrijd' aan burgemeester Marian Witte
Jan van Strien overhandigt eerste exemplaar 'Historisch dorp Raamsdonk 75 jaar bevrijd' aan burgemeester Marian Witte

Op 15 april 2005 werd bij mr. Bob Roest, kandidaat-notaris te Raamsdonksveer, de akte tot oprichting van de Stichting Raamsdonks Historie ondertekend. Medeondertekenaars waren voormalig wethouder Jan van Strien (voorzitter), Clemens de Meijer (penningmeester) en Cees Bouwens (secretaris). Doelstelling van de stichting is onder meer het verzamelen, beheren en toegankelijk maken van cultuurhistorische materialen met betrekking tot het dorp Raamsdonk. In de zomer van 2019 gaf voormalig wethouder Jan van Strien al aan om in 2020 te willen stoppen als voorzitter van de stichting. Als reden geeft hij aan:

“Een voorzitter moet de stuwende kracht zijn van een vereniging of stichting. Al heb ik het geluk dat ik op 82-jarige leeftijd nog gezond ben, vind ik het beter om voortaan als vrijwilliger van Raamsdonks Historie verder te gaan.”

Jan van Strien op ‘De Zolder’ (foto: Cees Bouwens)
Jan van Strien op ‘De Zolder’ (foto: Cees Bouwens)

Eind 2004 was Piet Snijders uit Raamsdonksveer namens het Veers Erfgoed foto’s en ander materiaal aan het verzamelen voor het boek ‘Bevrijd, maar niet vrij’. Bij zijn speurtocht was het hem opgevallen dat er in het dorp Raamsdonk zoveel foto materiaal was, alsook verslagen van ooggetuigen. Jan van Strien vertelt verder: “Cees Bouwens, toen zeer actief als vrijwilliger bij voetbalvereniging Raamsdonk, vroeg aan mij of we in ons dorp een stichting op zouden kunnen richten, specifiek gericht op de geschiedenis van Raamsdonk. Dat vond ik een prima plan waarna op 15 april 2005 de officiële oprichting een feit was.

Samen met gemeenteambtenaar José de Bruijne ben ik aan de slag gegaan voor een goede bestuurlijke en financiële basis van onze stichting. Cees trommelde ondertussen zo’n vijftien vrijwilligers op en bezocht bedrijven voor sponsoring van materialen. We wilden namelijk in het Ontmoetingscentrum de in belabberde staat verkerende zolder, boven de oude meisjesschool/bibliotheek opknappen. Na zeven maanden hard werken was het resultaat geweldig en beschikten we over een prachtige eigen ruimte, op 19 november 2005 werd deze officieel geopend en kreeg de ruimte de toepasselijke naam ‘De Zolder’.

De afgelopen vijftien jaar heb ik prettig samen mogen werken met de vrijwilligers Cees Bouwens, Theo Kuijsters, Ad Segeren, Els Segeren de Groot en Jan van der Put en de helaas overleden Clemens de Meijer en Thomas van Dongen. De afgelopen jaren hebben gelukkig nieuwe vrijwilligers zich gemeld. Ik hoop dat de bestuursleden Huub Oome en Cees Bouwens, samen met de jongeren Terry van Erp, Ingrid Berende en Mieke Rekkers garant staan voor een goede toekomst van Raamsdonks Historie, toch het geheugen van een mooi Brabants dorp.”

Leogebouw en schaapskooi

Op de vraag bij welke bijzondere projecten Raamsdonks Historie de afgelopen vijftien jaar nauw betrokken is geweest, zegt hij, “We hebben ons als stichting veertien jaar lang ingezet om de oude jongensschool, het Leogebouw, in zijn oorspronkelijke vorm, en met torentje, te behouden als historisch dorpsgezicht. Dat is ons, mede dankzij de betrokkenheid van het plaatselijke bouwbedrijf van Sjef Verschure die in het pand appartementen heeft gerealiseerd, uitstekend gelukt.

Waarop ik zeer trots ben, is de ingrijpende restauratie van een voormalige historische schaapskooi aan de Korte Broekstraat. Dit project is, mede dankzij Bert Joosen van het Veers Erfgoed en leerlingen van het Dongemond college tot volle tevredenheid geslaagd.

Ook is het prachtig dat vijf vrijwilligers onder leiding van Cees Bouwens heel veel informatie en foto’s hebben weten te verzamelen en dit op ‘De Zolder’ hebben gedigitaliseerd. In 2007 heeft de stichting een boek onder de titel ‘Van klooster tot ontmoetingscentrum’ uitgegeven over het 100 jarige bestaan van het bijzondere gebouw naast de Sint Bavokerk. Later verscheen nog het boek je ‘Van zeven bakkers naar…

Bijzonder is de uitgave van een door Raamsdonks Historie uitgegeven boek in het kader van 75 jaar bevrijding, met verhalen van ooggetuigen, zoals het verhaal van pastoor Van Herpt die voorkwam dat de Sint Bavokerk werd opgeblazen, en over de tankslag bij de Sint Lambertuskerk. Bij de totstandkoming van deze boeken werd dankbaar gebruik gemaakt van het gedigitaliseerde archief van onze stichting. Wat ik wel spijtig vind is, dat we het unieke project smederij/hoefstal nog niet hebben kunnen realiseren.”

75 jaar bevrijding

Het motto 75 jaar bevrijding in de gemeente Geertruidenberg is ‘de betekenis van vrijheid overdragen aan de jeugd’. Dat was voor Jan van Strien een goede reden om contact op te nemen met het team van basisschool ‘De Hoge Waai’ met de vraag of zij mee wilden doen aan het project ‘bevrijding’. De blij verraste Van Strien vertelt daarover: “Directeur Angela Maas reageerde gelijk zeer positief met als gevolg dat alle groepen van deze school projectmatig hebben meegedaan. Het resultaat daarvan was een onderdeel van de door Raamsdonks Historie georganiseerde tentoonstelling in ‘De Ontmoeting’, die gevestigd is in de ruimte van de voormalige bibliotheek.

Alle groepen hebben apart de tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog bezocht en werden door deskundige vrijwilligers rondgeleid. Tijdens de herdenkingsdag van 75 jaar bevrijding kregen de kinderen als beloning een rondrit door het dorp in een van de legertrucs van Jan Caron. Tijdens die rit werd letterlijk stilgestaan op plaatsen in het dorp waar slachtoffers waren gevallen. Ook was er veel waardering voor de aanwezigheid van burgemeester Marian Witte en haar belangstelling voor onze initiatieven in het dorp Raamsdonk.

Het was wel jammer dat leden van de gemeenteraad, toch vertegenwoordigers van de gemeenschap, zich toen nauwelijks hebben laten zien in ons dorp. Niettemin kunnen alle inwoners van het dorp terugkijken op een zeer geslaagde viering van 75 jaar bevrijding, een herdenkingsfeest waarbij Stichting Raamsdonks Historie een belangrijke rol speelde.”


Bron: 6 mei 2020 - De Langstraat, door Jan Hoek