Eindelijk, de handen gaan uit de mouwen in Raamsdonk: opknapbeurt Adrianusgebouw van start

Uit Wiki Raamsdonks Historie

Raamsdonk, 5 maart 2021

De opknapbeurt van het Adrianusgebouw in Raamsdonk gaat maandag van start. Reden om Eric de Bie, gedeputeerde Erfgoed, uit te nodigen. ,,Het is belangrijk te investeren in religieus erfgoed.”

Gedeputeerde Eric de Bie (L) was aanwezig in Raamsdonk waar de renovatiewerkzaamheden aan het dak van het ontmoetingscentrum aan de Markt zijn begonnen. Hij wordt onder meer rondgeleid door de initiatiefnemers en wethouder Mike Hofkens (R)
Gedeputeerde Eric de Bie (L) was aanwezig in Raamsdonk waar de renovatiewerkzaamheden aan het dak van het ontmoetingscentrum aan de Markt zijn begonnen. Hij wordt onder meer rondgeleid door de initiatiefnemers en wethouder Mike Hofkens (R)

Tien jaar geleden werd er al over gepraat: het opknappen van het Adrianusgebouw, zodat het - met horeca en een sociaal-maatschappelijke ruimte - weer de blikvanger van Raamsdonk zou worden. Met woorden schiet je niet veel op, handen moeten het uiteindelijk doen.

En dat gaat gebeuren, zo laten de steigers rondom het rijksmonument zien. Komende maandag wordt gestart met het verwijderen van de leien op het dak. Reden voor Stichting Ontmoetingscentrum Raamsdonk, die destijds bij de gemeente Geertruidenberg het vliegwiel voor de renovatie van het voormalige klooster in gang zette, om gisteren Eric de Bie uit te nodigen, lid van Gedeputeerde Staten met Erfgoed in zijn portefeuille.

De klooster­lin­gen hebben ons religieus en cultureel gevormd zoals we nu zijn. Dat verleden mag je niet vergeten

Immers, de provincie Noord-Brabant draagt in financieel opzicht een aardig steentje bij: 170.000 euro. De gemeente Geertruidenberg steekt er bijna anderhalve ton in.

De Bie (Forum Voor Democratie) onderstreept het belang om zorgvuldig om te gaan met dit erfgoed. ,,Kloosters hebben een belangrijk deel van het verhaal van onze provincie geschreven. Met hun werk, het ontginnen van de woeste grond, op godsdienstig vlak. De kloosterlingen hebben ons religieus en cultureel gevormd zoals we nu zijn. Dat verleden mag je niet vergeten. Als goed rentmeester geef je dat door aan de volgende generaties. Dus moet je investeren in deze ijkpunten.”

Nieuwe leistenen

Er komen dus nieuwe leistenen op het dak. Daarnaast worden gootlijsten en dakkapellen geïnspecteerd; vanbinnen zal het dak worden geïsoleerd. Na ongeveer twee maanden zullen de steigers weer verdwijnen. Daarna is het beurt aan de verrotte kozijnen. Die kosten, 93.000 euro, komen voor rekening van het Rijk.

Peter Berende, voorzitter van de stichting, wil met de renovatie meer huurders aantrekken voor het gebouw. Dat levert de stichting weer vet op de botten op. ,,Er is al serieuze belangstelling”, zegt Berende. ,,We staan op het punt om een contract af te sluiten met een partij, die dan gebruik gaat maken van de ruimte op eerste verdieping.”