(H)oudoe... en bedankt 2

Uit Wiki Raamsdonks Historie

Het Brabants Nieuwsblad (later verenigd met Dagblad De Stem tot BN/De Stem) heeft al een lange traditie wat betreft het in ere houden van de West-Brabantse dialecten.

(H)oudoe... en bedankt 2

Al in de jaren zeventig van de vorige eeuw publiceerde dr. Jan Stroop hierin zijn spraakmakende “krantestukjes over dialektverschijnselen in West-Noord-Brabant”, onder de kop Sprekend een Westbrabander. Hij probeerde op deze manier aan het publiek duidelijk te maken hoe bepaalde opvallende dialectwoorden zijn ontstaan en aan welke taalkundige wijzigingen en ontwikkelingen ze onderhevig zijn geweest. Vaak gingen zijn stukjes gepaard met een verhelderende tekening of een kaartje waarop het verspreidingsgebied van een woord of verschijnsel te zien was.
Toen Jan Stroop hiermee twee boeken had gevuld, hield zijn productie voor de krant op. Hij werd meteen opgevolgd door dr. Hans Heestermans, met de rubriek Witte nog? in het Brabants Nieuwsblad. Daarnaast had Heestermans ook nog de rubriek Westbrabants Zogezeed in Dagblad De Stem. Zijn aanvankelijke bedoeling was om het dialect van Bergen op Zoom vast te leggen, nadat hij had ontdekt dat de kinderen van zijn aldaar wonende zus het typisch Bergse woord dilleke (fietsje) niet meer kenden.
Op de rubriek kwamen erg veel reacties vanuit heel West-Brabant, waardoor het interessegebied van de onderzoeker zich geleidelijk aan uitbreidde over het hele westelijke deel van de provincie. De redacteur van het Woordenboek der Nederlandse Taal en hoofdredacteur van de Grote Van Dale toonde grote belangstelling voor de herkomst van de woorden en hun ontwikkeling tot op heden. Acht jaar lang schreef hij met kennelijk genoegen zijn wekelijkse stukjes, wat resulteerde in even zo vele boekjes.
De volgende lovenswaardige dialectpromotie die BN/De Stem tot stand bracht, samen met het Brabants Dagblad en het Eindhovens Dagblad, was in 2005 het organiseren van de verkiezing van Brabants Mooiste Woord. Rosé Lokhoff was toen één van de juryleden. De overweldigende hoeveelheid reacties verraste hem, evenals het enorme aantal bij de krant bestelde T-shirts met daarop de winnende afscheidsgroet (H)oudoe. Dit duidelijke bewijs dat ook in West-Brabant het dialect nog springlevend is leidde ertoe dat Rosé zijn wekelijkse rubriek (H)oudoe en bedankt startte. In september begint hiervan de tiende jaargang.
De werkwijze van Rosé Lokhoff is totaal anders dan die van zijn voorgangers. Rosé laat zijn lezers aan het woord. Hij daagt ze uit om in hun eigen dialect allerlei gebeurtenissen, voorvallen en herinneringen te beschrijven, die hij dan publiceert in zijn vrijdagse rubriekske.
Zijn enige eigen inbreng, behalve de selectie van de teksten uiteraard, is meestal een commentaar van slechts enkele woorden: “Een mooi verhaal, Nelly” of “Wat zou Willy daar nou mee bedoelen?” Op die manier bindt Rosé een grote groep lezers aan zich, waarvan een aantal ook regelmatig zijn uitdaging aanneemt en een verhaal aanlevert. Het blijft immers leutig om een tekst die je zelf hebt geschreven officieel gedrukt te zien.
De populariteit van de rubriek (H)oudoe en bedankt leidde er in 2008 toe, dat de grappigste, vermakelijkste en interessantste teksten gebundeld werden in een boekje, getiteld: ­(H)oudoe... en bedankt. Stukskes over het West-Brabants dialect. Eind 2014 verscheen hiervan deel 2 en het kan niet anders of ook dit boekje wordt weer een groot succes. Het volkse karakter van de teksten, het authentieke vooral ook, het zo herkenbare taalgebruik, het zijn
allemaal elementen die ervoor zorgen dat veel mensen hiervan smullen.
Beide boekjes zijn op een fantastisch leuke manier geïllustreerd door Eric Elich, in het dagelijks leven tekenaar en een deel van het jaar de onnavolgbare Nar in het vastenavondgebeuren van Bergen op Zoom. Misschien zijn het
juist deze tekeningen, die de verkoopcijfers nog het meest de hoogte in jagen. Althans, dat is wat Rosé Lokhoff zelf zegt.

(H)oudoe...en bedankt en (H)oudoe...en bedankt 2 zijn een uitgave van Vèrse Hoeven uitgeverij, Haydnstraat 2, 4941 AE Raamsdonksveer, tel.:0162-514357. Beide boekjes zijn in de Brabantse boekhandels verkrijgbaar.